Non-Muslim Sukakan Islam

 

Assalamualaikum w.b.t…

Apa khabar sidang pembaca yang budiman?

Kali ini, saya ingin berkongsi cerita pelik tapi benar. Ceritanya tentang orang bukan Islam sukakan amal ibadat dalam Islam.

Ada yang sukakan berhijab, solat, puasa dll. Malah, mereka bukan sahaja suka, mereka juga mencubanya. Benar, peristiwa ini berlaku di Eropah dan Amerika Syarikat.

Cuba baca ceritanya di sini: link

Persoalannya, apakah yang menyebabkan mereka suka kepada amalan ini?

Apabila mereka berhijab, mereka lebih dihormati oleh lelaki. Mereka tidak lagi dipandang seperti benda dan barang perhiasan. Sebelum ini, mereka dilihat oleh lelaki di bahagian-bahagian tertentu yang menarik perhatian lelaki, namun, kini mereka dipandang di bahagian muka sahaja. Apabila bercakap, orang lelaki hanya memandang muka sahaja tanpa meliar ke bahagian-bahagian lain.

Apabila mereka solat, mereka merasakan sangat dekat dengan Allah s.w.t. Seolah-olah tiadanya halangan di antaranya dengan Allah s.w.t. Malah, mereka sanggup mengatakan Islam adalah agama yang benar dengan ibadat ini sahaja.

Apabila mereka berpuasa, mereka berasa lebih tenang dan lebih cergas daripada biasa. Tubuh badan mereka lebih sihat dan bertenaga.

Kesimpulannya, mereka suka beribadat dengan cara Islam. Bayangkan, jika mereka memeluk Islam dan mengamalkan ibadat-ibadat ini, tentunya mereka menjadi pemeluk agama Islam yang lebih berkualiti daripada kita. Ayuh, kita sebarkan dakwah kepada mereka yang bukan Islam.

Sepanjang membaca komen-komen mereka yang bukan Islam ini, mereka tidak memeluk Islam kerana banyak faktor, antaranya:

1 Mereka takutkan suasana yang mengelilingi mereka yang dipenuhi dengan orang Kristian. Mereka takut diapa-apakan oleh orang-orang tersebut.

2 Tiada sokongan dan bantuan daripada komuniti Islam. Untuk mengislamkan orang bukan Islam adalah mudah tetapi untuk memahamkan mereka tentang Islam inilah yang memakan masa bertahun-tahun.

Apabila membaca rungutan mereka ini kerana tidak dapat memeluk Islam kerana faktor-faktor persekitaran seperti ini menyebabkan saya sedih. Betapa bersyukurnya saya dilahirkan dalam agama Islam daripada kecil lagi.

Semoga Allah s.w.t. memberikan mereka hidayah dan kekuatan untuk berhijrah dan menganut agama Islam.

Peace to all!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s