Kunjungan YB Tuan Guru Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang Ke Bumi Maghribi

Assalamualaikum w.b.t…

Semalam, saya berkongsi tentang Program Konvokesyen PMMM 2012. Kali ini, saya ingin berkongsi tentang pertemuan mahasiswa Maghribi dengan Tuan Guru Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang beserta delegasinya.

Pertemuan yang tidak diatur ini berakhir pada pukul 6.30 petang. Kediaman mahasiswi Rabat menjadi tempat pertemuan kami.

Walaupun pertemuan itu singkat, namun, ianya padat dengan hikmah yang kami kutip dalam memahami kesederhanaan dan kesungguhan ulama bagi mengubah masa depan rakyat. YB Tuan Guru membuat satu kesimpulan yang baik dalam menerangkan perubahan yang berlaku dalam dunia Islam pada masa kini.

Kesedaran Islam boleh wujud di mana-mana, samada daripada sistem barat ataupun daripada sistem Islam. Cuba kita perhatikan, daripada sistem manakah yang melahirkan Presiden Mesir, Dr Mohamed Mursi? Pemikir Islam, Malik Bin Nabi? dll. Kesimpulannya, mereka lahir daripada sistem barat tetapi mempunyai pemikiran yang hebat dalam Islam.

Selain itu, YB Tuan Guru mengingatkan tentang kepentingan sejarah dalam memahami masyarakat dan perkembangan yang berlaku di dalamnya. Sejarah bukan semata-mata kisah yang berlaku pada masa lampau, sebaliknya ianya merupakan cermin bagi generasi sekarang dalam melakukan perubahan. Jika gagal kita membaca cerminan ini, maka gagallah kita untuk membina tamadun yang lebih kukuh dan berjaya daripada masa lalu.

( YB Tuan Guru sedang memberikan taujihat kepada para mahasiswa dan mahasiswi)

(Bergambar kenangan dengan YB Tuan Guru dan delegasi)

( Bersama dengan senior dan wartawan Harakah, Abg Nazri)

Begitulah, sedikit coretan berkenaan dengan kunjungan yang penuh dengan keberkatan ini. Moga-moga usaha yang kerdil ini dibalas oleh Allah s.w.t. dengan ganjaran yang melimpah ruah.

Wassalamualaikum w.b.t…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s