Assalamualaikum w.b.t…
Adakah anda seorang yang konsisten dalam belajar? Jika ya, tahniah saya ucapkan. Jarang yang boleh konsisten dalam belajar ni.
Saya teringat kata-kata Steve Jobs kepada mahasiswa-mahasiswa di sebuah universiti yang terkemuka di Amerika Syarikat: “Stay hungry, stay foolish”.
Terus lapar dan terus buat bodoh. Seorang yang belajar perlu mempunyai dua sifat ini. Dahagakan ilmu dan jangan takut dilihat seperti orang bodoh. Kerana orang yang terus belajar adalah orang yang selalu terdedah kepada membuat kesilapan.
Jom, kita mulakan perancangan untuk menjadi seorang yang sentiasa belajar. Apakah yang kita inginkan dalam konteks ilmu dalam masa 10 tahun akan datang? 20 tahun akan datang? dan seterusnya.
Ok. Sekadar itu sahaja.
Wassalam.
p/s: malam ini, kami akan mengadakan jamuan bagi mahasiswa yang telah berjaya menghabiskan pengajian mereka bagi wilayah Fes. Doakan segalanya berjalan lancar.