Cerpen Cinta Syurga

Assalamualaikum w.b.t…

Pada hari ini, saya akan memulakan satu lagi langkah dalam bidang penulisan dengan berjinak-jinak dalam penulisan cerpen. Diharapkan cerpen ini dapat membantu serta memberi sedikit nasihat buat rakan-rakan pembaca dalam melayari dunia yang mencabar ini.

Cinta merupakan suatu perasaan yang datang melalui hati. Ianya kadang-kadang diungkapkan dengan bahasa yang indah dan kadang-kadang diungkapkan dengan bahasa yang keji dan duka. Tersimpan pada cinta kebaikan dan keburukan, kemuliaan dan kehinaan serta  kemanisan dan kepahitan.

Namun, panduan Ilahilah yang bakal menyelamatkan kita daripada arus cinta yang merosakkan akal daripada berfikir. Kalam Ilahi dapat memberikan kita panduan dalam menghadapai gejolak cinta buta di peringkat mabuk cinta.

Di sini, saya cuba ingin memberikan nasihat tentang bagaimana menguruskan cinta agar ianya selamat menjadi cinta yang hakiki yang membawa kita dan pasangan ke syurga Allah. Inilah sebabnya saya memilih tajuk, Cinta Syurga. Cinta yang dipandu dengan baik bakal dibalas dengan Syurga Allah s.w.t.

Sebelum saya memulakan cerita ini, saya ingin menegaskan bahawa cerita ini tidak bertujuan untuk membuka aib sesiapa atau mempromosikan cinta sebelum berkahwin sebaliknya ia bertujuan untuk membantu dan menasihatkan pembaca yang terperangkap dengan cinta atau kawan-kawan kalian agar menghadapinya dengan penuh rasional. Jangan biarkan diri anda dirosakkan dengan perasaan dan keinginan nafsu.

Sudah sekian lama, saya ingin menulis kisah ini bagi membantu rakan-rakan yang terperangkap dengan cinta agar waras menghadapinya. Cinta sebelum kahwin adalah suatu ujian daripada Allah s.w.t. kepada hambaNya untuk mengetahui ketahanan seorang Muslim dan cinta selepas kahwin adalah nikmat yang diberikan kepada pasangan yang melepasi tempoh perjuangan untuk membina rumah tangga.

Cerpen ini saya tidak merangkanya secara sempurna lagi maka saya belum dapat pastikan berapa pecahan yang akan saya ceritakan dalam cerpen ini. Saya ingin menulisnya mengikut imaginasi dan pengajaran yang saya ingin saya ketengahkan dalam sesuatu pecahan.

Akhirnya, pesanan saya kepada orang yang mabuk cinta atau sedang menuju kea rah itu: “pandanglah cinta dengan pandangan yang dipandu oleh akal yang waras serta panduan-panduan Allah s.w.t. dalam al-qurannya dan NabiNya dalam hadis-hadis”.

Ar-Razi,

Teratak Nasyatilla, Fes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s