Imam Abu Ishaq As-Syirazi Dan Karyanya

 

Assalamualaikum w.b.t…

Semoga rakan-rakan pembaca sihat walafiat…

Di sini, saya ingin berkongsi sedikit bahan rujukan utama dalam mazhab syafie yang dikarang oleh Imam Abu Ishaq As-Syirazi. Semoga ianya bermanfaat buat para pembaca yang bercadang untuk menekuni mazhab syafie dari sudut hukum hakam.

Sebelum kita membincangkan tentang rujukan utama dalam mazhab syafie ini, sebaiknya kita perlu membezakan antara “masdar” dan “marji” . Masdar atau Rujukan Utama adalah kitab yang dikarang oleh pengasas dan mereka-mereka yang hampir dengan zamannya. Manakala Marji’ atau Rujukan Sekunder merupakan kitab yang dikarang oleh ulama’ selepasnya sehinggalah ke hari ini. Takrifan ini disepakati oleh Dr. Farid Al-Ansori Rahimahullah. Selain itu, ada juga ulama yang menyebut takrif lain. Mereka mengatakan Masdar ini merupakan buku yang tidak menaqalkan daripada mana-mana kitab dan sumbernya datang daripada pengarang sendiri. Manakala, marji’ adalah kitab yang mengambil maklumat-maklumat yang dihimpun itu daripada pengarang-pengarang lain.

Beliau ialah  Ibrahim Bin Ali As-Syirazi Al-Fairuz Abazi (daripada Bahasa Parsi yang bermaksud besar). Dilahirkan pada 393H. Beliau pernah bermimpi bertemu dengan Rasulullah s.a.w. dalam tidurnya dan baginda s.a.w. memanggilnya: “Ya Syeikh!”. Dan beliau begitu gembira dengan nama ini sehinggakan beliau berkata: “Maka Rasulullah s.a.w. telah menamakan aku sebagai Syeikh”.

Apa yang menariknya berkenaan dengan Imam Syirazi ini, beliau pernah berkata tentang hidupnya yang sangat menekuni pembelajaran. Beliau berkata: “ Aku mengulang setiap pelajaran aku sebanyak 100 kali. Jika terdapat dalam sesuatu masalah syair maka akau akan menghafal semuanya”.

Meninggal dunia pada hari ahad pada 21 Jamadil Awwal dan ada yang mengatakan pada Jamadil Akhir di Baghdad, Iraq. Seseorang telah melihatnya dalam tidur dan beliau memakai pakaian putih dan ditanyalah kepada beliau: “Apakah ini (pakaian putih)?” Maka ia berkata: “Kemuliaan ilmu”.

Imam As-Syirazi mempunyai dua buah karya yang sangat agung dalam fiqh mazhab Syafie. Kitab yang saya maksudkan adalah Kitab Al-Muhazzab Dan Kitab At-Tanbih. Namun di Malaysia, hanya kitab Al-Muhazzab yang terkenal manakala kitab At-Tanbih tidak begitu popular.

Couverture

Kitab Al-Muhazzab telah disyarahkan oleh kebanyakan ulama’ dan syarahan yang paling popular adalah daripada Imam Nawawi yang diberi nama : Kitab Majmu’. Namun, Imam Nawawi tidak sempat menyempurnakannya sehinggalah datangnya Syeikh Muti’I yang menyempurnakan kitab ini yang diberi nama : “Takmilah Majmu’” sebanyak 23 jilid.

Link download: http://al-mostafa.info/data/arabic/depot3/gap.php?file=i002831.pdf

Kitab yang kedua adalah Kitab At-Tanbih yang juga menjadi rujukan para ulama’ malah disyarah oleh 40  orang ulama. Syarahan dan hasyiyah yang begitu banyak ini menunjukkan nilai ilmu yang dikumpulkan oleh Imam Syirazi dalam kitabnya ini.

Link download Kitab At-Tanbih: http://www.archive.org/download/al_t…al_tanbeeh.pdf

Sekadar itu sahaja, perkongsian hari ini.

Ar-Razi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s