Filem Sang Murabbi

Assalamualaikum…

Itulah tajuk perbincangan saya pada hari ini. Filem yang cukup menarik dan membawa banyak mutiara-mutiara yang tak ternilai.

Setelah ditonton, filem ini lain daripada yang lain. Filem ini umpama menongkah arus yang deras. Kita boleh perhatikan, dunia perfileman pada hari ini sangat memperhambakan perempuan malah merperjudikan maruah kaum Hawa ini. Namun sebaliknya, file mini cukup menjaga maruah kaum ini serta mengenengahkan mesej yang sebenar iaitu dakwah. Inilah yang masyarakat masa kini dan akan datang perlukan. Oleh itu, marilah sama-sama kita doakan agar filem-filem seperti ini akan membanjiri dunia Islam.

Filem ini mengisahkan kehidupan seorang pendidik dan pentarbiyah yang hebat yang bernama, Ustaz Rahmat Bin Abdullah. Filem ini merupakan kisah benar berkenaan kegigihan beliau dalam menyampaikan dakwah agung kepada umat Islam.

Maklumat lanjut berkenaan Ustaz Rahmat Bin Abdullah, klik sini : http://www.kongsiblog.com/keluarga/agama-islam/kesunyian-menginsafkan-kita/

Maklumat lanjut tentang sinopsis filem  « Sang Murabbi », klik sini : http://sangmurabbi.blogspot.com/

Download (kena daftar dulu) , klik sini: http://www.syok.org/portal/news.php?rowstart=10

Tonton sahaja, klik sini : http://www.youtube.com/results?search_query=sang+murabbi

Sekadar itulah perkongsian pada kali ini, semoga bertemu lagi.

Hadis Hari Ini :

عن أبي هريرة رضي الله تعالى عنه أن رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم قال :” من كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليقل خيرا أو ليصمت، ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم جاره، ومن كان يؤمن بالله واليوم الآخر فليكرم ضيفه”.                        (رواه البخاري ومسلم

Maksudnya:

“ Barangsiapa yang beriman kepada Allah s.w.t. dan Hari Akhirat maka berkatalah hal yang baik atau diamlah, barangsiapa yang beriman kepada Allah s.w.t dan Hari Akhirat maka muliakanlah jirannya, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah s.w.t dan Hari Akhirat maka muliakanlah tetamunya”.                                (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

2 thoughts on “Filem Sang Murabbi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s