Tip Kuasai Bahasa 8

Assalamualaikum…

Apa khabar sahabat-sahabat pembaca? Moga-moga dalam keadaan sihat dan ceria semua. Baik ! Saya akan terangkan kaedah yang terakhir, terbaik dan paling cepat untuk menguasai bahasa. Apa dia ?

7. Dengar, Ulang Dan Jawab

Inilah kaedahnya. Dapat tak ? Dalam kaedah ni menerangkan, anda mestilah gabungkan tiga perkara. Bila anda dengar bahan-bahan audio yang mudah difahami, anda mestilah dengar, ulang dan jawab.

Bagaimana nak buat tu? Bukan senang kan? Memang pun, nak berjaya kena susah sikit. Begini, anda cari cerita pendek. Kemudian, minta guru bahasa anda bacakan cerita pendek tu, anda record dan setiap lima minit anda minta guru anda berhenti dan tanyakan soalan dan teruskan sehinggalah tamat cerita. Pastikan tanya soalan mudah dan boleh dijawab. Jadi, anda perlu dengar, ulang cerita tersebut dan jawab dengan pantas dan cepat.

Kenapa kaedah ini merupakan kaedah yang terbaik? Apakah implikasinya kepada kita, bila kita menggunakannya? Baik! Bila anda dengar dan ulang, anda hanya hafal apa yang anda dengar. Tetapi apabila anda dengar, ulang dan jawab, anda akan berfikir tentang bahasa. Bila anda berfikir tentang bahasa maka barulah anda boleh bercakap dengan cepat dan pantas.

Kesimpulannya, rangkumlah 3 kaedah ini dengan serentak agar anda mendapat hasil yang serentak.

Jumpa lagi! Di email yang seterusnya, saya akan perkenalkan kepada anda A.J.Hoge. Siapakah beliau? Tunggu artikel seterusnya.

Hadis Minggu Ini:

عَنْ أَنَسٍ ،عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:” لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ”. (رواه البخاري)

 

Maksudnya:

“Tidak beriman seseorang daripada kamu sehinggalah dia mengasihi  saudaranya (dalam Islam) sehinggalah dia mengasihi bagi saudaranya apa yang dia kasihi bagi dirinya ( daripada kebaikan)”.                                                                                                                    (Riwayat Al-Bukhari)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s