Tip Kuasai Bahasa 7

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakkatuh…

Adakah anda bersama saya? Baik! Saya cadangkan anda tetap bersama saya sehinggalah ke kaedah yang ke-7. Kenapa? Sebab saya akan terangkan kaedah yang paling hebat dan paling cepat untuk kuasai bahasa pada kaedah yang terakhir.

6. Guna Bahan Yang Sebenar

Penutur yang fasih dan lancar dalam bahasa menggunakan bahan yang asli dan sebenar. Hentikan belajar bahasa dengan buku teks, buku latihan atau CD yang dikepilkan bersama buku teks. Guna bahan yang asli.

Apakah bahan yang asli? Bahan yang digunakan oleh penutur bahasa tersebut. Kebiasaannya mereka menggunakan surat khabar, majalah, radio, televisyen, talk show dll. Oleh itu, jika anda ingin bertutur dengan cepat dan fasih, gunakanlah bahan-bahan tersebut.

Apa yang ada dalam bahan tersebut? Anda akan dapati dalam bahan-bahan tersebut, cara mereka bercakap, susunan ayat yang digunakan dan istilah-istilah yang digunakan bagi sesuatu perkara. Dengan kata lain, anda akan dapat melihat kehidupan bahasa tersebut dalam masyarakatnya.

Kesimpulannya, anda perlu belajar daripada bahan yang asli dan sebenar bagi penutur bahasa tersebut.

Anda Perlu Lihat, Apa Yang Mereka Lihat

Anda Perlu Baca, Apa Yang Mereka Baca

Wassalam…

Hadis Hari Ini:

عَنْ أَبِي مُوسَى رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ :قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ أَيُّ الْإِسْلَامِ أَفْضَلُ؟” قَالَ:” مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ”. رواه البخاري ومسلم

Maksudnya: “Mereka berkata: Wahai Rasulullah s.a.w.! yang manakah Islam ( amalan-amalan dalam Islam) yang lebih? Rasulullah s.a.w. bersabda: “ Orang yang tidak menyakiti orang Islam lain dengan lidahn dan tangannya”.                                                                                                     ( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s