Tip Kuasai Bahasa 6

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Salam Penuntut Ilmu dan Salam Ceria buat sidang pembaca. Selamat Membaca.

Baik! Hari ini adalah hari ke-5 kita membincangkan kaedah untuk menguasai bahasa yang dipelopori oleh seorang ahli bahasa Inggeris, AJ. Hoge. Adakah anda mengenalinya? InsyaAllah, saya akan perkenalkan guru saya ini kepada anda di ruangan lain.

Kaedah yang ke-5 adalah:

5. Gunakan “Point Of View Mini-Stories”.

Faham ke? Baik! Apa maksud “point of view mini-stories”? Sudut pandangan cerita-cerita pendek. Itulah terjemahan bagi istilah tersebut. Ini bermaksud, anda perlu gunakan sudut pandangan cerita yang berbeza-beza untuk menguasai tatabahasa sesuatu bahasa.

Bagaimana ? Begini ! Anda ambil satu cerita pendek yang menceritakan keadaan sekarang. Kemudian, anda ubah cerita tersebut kepada masa yang lalu dan akan datang. Jadi anda perlu buat step by step. Minta pertolongan guru bahasa anda, atau pun mereka yang mahir dengan bahasa tersebut.

Inilah kaedah yang semulajadi untuk menguasai tatabahasa. Anda tidak perlu lagi menghafal. Sebaliknya, anda mengetahuinya melalui pratikal. Tak perlu nak hafal-hafal. Terus buat dan ingat. Hebat tak kaedah ini ? Cubalah!

Kesimpulannya, anda perlu kuasai tatabahasa dengan menggunakan sudut pandangan cerita-cerita pendek.

 

 

Hadis Hari Ini:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ :عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “الْإِيمَانُ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنْ الْإِيمَانِ”

(رواه البخاري وابن حبان)

Maksudnya:

“ Iman itu (mempunyai) enam puluh dan beberapa cabang dan malu itu satu daripada iman”                                                                                                                                                           (Riwayat Al-Bukhari dan Ibn Hibban)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s