Tip Kuasai Bahasa 4

Assalamualaikum para pembaca yang budiman, semoga anda sentiasa bersemangat untuk bersama dengan saya dalam ruangan sembang bahasa ini. InsyaAllah, saya tidak akan mengecewakan anda. Teruskan bersama saya.

Baik! Sekarang kita telah sampai kepada kaedah yang ketiga. Kaedah yang paling senang untuk dibuat dan paling melecehkan apabila dibuat berulang-ulang.

3) Dengar Dulu

Ha! Itulah kaedah yang ke-3. Dapat tak? Benar, dengar dulu, bercakap kemudian. Adakah anda ingin bercakap? Tentu bukan! Jadi anda perlu menjadi pendengar yang baik.

Tapi, nak dengar apa? Adakah semua perkara kita perlu dengar? Jawapannya, anda perlu dengar bahan-bahan yang boleh difahami. Tinggalkan bahan yang kurang difahami.

“Dengar! Dengar! Dengar!”

Inilah kaedah yang paling cepat dan mudah. Kaedah ini jarang dipakai di sekolah mahupun universiti. Kita di sekolah diajar dengan buku teks, latihan dan ujian. Semua ini menggunakan mata sahaja. Kita hanya membaca dan belajar tentang tatabahasa sesuatu bahasa sahaja. Natijahnya, kita akan berfikir tentang bahasa bukan bercakap dengan bahasa.

Oleh itu, tinggalkan buku teks (bagi menjadi penutu yang lancar) tetapi ambil bahan-bahan berbentuk audio. Dengar! Dengar! Dengar!

Okey, jumpa lagi di kesempatan yang lain dengan kaedah yang ke-4.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s