Hafaz Ayat bukan Perkataan

Assalamualaikum  sahabat sekalian,

Perkenalan di alam maya ini merupakan salah satu keajaiban sebenarnya. Tidak pernah dibayangkan oleh orang terdahulu tetapi mampu dicapai pada hari ini. Ayuh kita perluaskan legasi kita di alam maya ini.

Ok, saya ingin mencadangkan buat rakan-rakan maya saya yang hendak menguasai apa-apa bahasa dengan 7 Teknik Power Dan Terbukti Telah Berkesan. Kaedah ini hasil kajian daripada seorang pengkaji Bahasa Inggeris, A.J. Hoge (juga merupakan guru alam maya saya melaui satu kursus di websitenya). Pada pandangan saya, kaedah ini dapat dipraktikkan dalam semua bahasa dan semua bidang ilmu yang memerlukan proses ingatan yang cepat dan berkesan.

1) Hafaz Jumlah Ayat Yang Lengkap Dan Berkualiti Jangan Perkataan Semata-mata

Point saya di sini, kita mesti hafaz jumlah ayat yang sempurna. Kenapa? Sebabnya kaedah ini, mengikut kajian pakar adalah 4x lebih cepat dan berkesan untuk menguasai bahasa daripada menghafaz sepatah dan sepatah perkataan. Selain itu juga, kita juga dapat belajar tatabahasa dengan automatik, tanpa perlu membaca buku tatabahasa bagi sesuatu bahasa.

Kenapakah kaedah ni lebih cepat daripada menghafaz perkataan?

Saya bagi contoh, kalau kita menghafaz 1000 patah perkataan bagi menghadapi ujian bahasa , dapatkah kita menggunakannya 100% dalam ujian tersebut? Dan kalau kita menghafaz jumlah perkataan sebanyak 500 jumlah ayat yang sempurna, berapa peratuskah kita dapat mengingatinya semasa ujian?

Mengikut kajian, pelajar yang menguasai bahasa dengan menghafaz jumlah perkataan yang sempurna dapat mengingatinya dengan lebih baik walaupun hanya menghafaz 500 ayat sahaja berbanding pelajar yang lain yang menghafaz 1000 patah perkataan.

Sebagai contoh, apabila kita menghafaz sepatah perkataan, kita hanya mengingati sepatah perkataan dan mengetahui satu makna sahaja. Manakala, kalau kita menghafaz satu jumlah ayat yang lengkap dan sempurna maka kita telah mengingati tatabahasanya, kaedah penggunaannya serta maknanya yang sempurna. Jadi anda dapat 3 in 1. Hebat bukan?

Saya buat satu analogi mudah. Bayangkan anda pergi ke suatu rumah yang belum anda kenali. Kemudian, anda diarahkan pergi sekali lagi ke rumah tersebut. Bagaimanakah cara mengingatinya dengan cepat? Caranya lihatlah tanda-tanda yang paling mudah dikesan seperti masjid, pasar, stesen minyak dan lain-lain. Maka, anda akan mengecam dengan mudah tempat tersebut kerana terlalu banyak tanda yang anda hafaz bagi mengesan rumah tersebut berbanding hanya menghafaz warna rumah, jenis atap ataupun no lot rumah.

Satu perkara yang tidak boleh dipandang enteng ialah pemilihan ayat yang berkualiti. Kenapa? Kerana ia memberikan nilai tambah yang lebih kepada kita. Apabila menghafaz ayat seperti ini kita telah menguasai bahasa tersebut daripada permulaan hinggalah ke penghujungnya. Sebagai contoh, Bahasa Arab. Apabila anda menghafaz Bahasa Arab daripada syair-syair Arab yang lama dan mempunyai nilai yang tinggi maka anda telah menguasai bahasa yang susah, sederhana dan senang. Maka, anda telah menguasainya dengan sempurna.

Kesimpulannya, kita perlu menghafaz ayat yang sempurna dan berkualiti, bukan sebaliknya.

Setakat itu sahaja. Nantikan sambungannya!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s